28 Eylül 2014 Pazar

Küçük baş Kurbanlık alacaklara altın öneriler

Dini vecibelerimizi yerine getirmek için yaptığımız en büyük fedakarlıklardan birisi de kurban kesmek ve ihtiyaç sahipleri ile bu kurbanın etini paylaşmaktır. Fakat, bildiğiniz gibi kurbanlık almak işi artık günümüzde eskiye oranla çok daha zor. Nitekim artık her işin içerisinde bir hile hurda bulabilmek mümkün olduğu gibi kurbanlık alırken de satıcıların başvurduğu birçok farklı yöntem bulunuyor. Öncelikle ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey alacağınız hayvanın sağlığının tam olması ve kurban olması için gerekli niteliklere sahip olmasıdır.
Alacağınız küçükbaş havanın öncelikle sağlığının tam olmasını anlamanız gerekiyor. Hayvan yetiştiricileri aslında birkaç ufak kontrol ile hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlayabiliyor fakat şehirde yaşayan bizler hayatımıza genellikle üç beş gün kadar toptu topu bu hayvanları görüyoruz. Dolayısıyla öncelikle alacağımız hayvanın kuyruklu olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Satın alacağınız hayvan eğer kuyruksuz olursa yağlı olacaktır, eğer yağlı et yerine yağsız eti tercih edenlerdenseniz mutlaka kuyruğu olan bir hayvan satın almalısınız. Diğer bir kontrol ise hayvanın yürüyüşü ile gözleri olmalıdır. Normal şartlarda eğer bir küçük baş hayvanın sağlık sorunu yoksa yalpalayarak yürümez ve zamanının büyük çoğunluğunu geviş getirmekle geçirir.
Alacağınız hayvanın gözlerine bakarak da sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek bu açıdan mümkün denebilir. Diğer en önemli kriterde satın alacağınız hayvanın boynuzudur. Hayvanların boynuzunun kesik olması veya kırık olması hayvanın kurban edilmesi için bir engel teşkil etmiyor. Fakat boynuzun tamamen kökten kırılmış veya kesilmiş olması kurban olması için önüne bir engel teşkil edebilir. Hayvan satın alanların en çok başına gelenlerden birisi de hamile hayvan satın alma durumudur.
Hamile kurban kesilemeyeceği için öncelikle bu kontrolün yaptırılması gerekiyor ki aynı şekilde satış yapan kişiler satış öncesi yapacakları birkaç tetkik ile hayvanın hamile olup olmadığını da anlayabilirler. Eğer hamile hayvan satın almak istemiyorsanız kurbanlık yerlerinde sunulan kurban testlerine hayvanınızı tabii tutabilir ve daha da garanti çözüm yalnızca erkek hayvanları kurbanlık olarak tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder